Voordelen van gezond eten

De voordelen van gezond eten zijn meer energie, een betere geestelijke en lichamelijke gezondheid en een beter humeur. Het is een levensstijl die u helpt veel ziekten te voorkomen, waaronder diabetes, kanker en hartziekten. Er zijn zelfs psychologische voordelen aan verbonden, zoals een beter gevoel van eigenwaarde.

Een evenwichtige voeding en regelmatige lichaamsbeweging kunnen u helpen fit en gezond te blijven. Dit is vooral belangrijk voor mensen met diabetes, omdat het het risico op het ontwikkelen van de ziekte kan verminderen. Bovendien kan een gezond dieet helpen bij het voorkomen en beheersen van chronische ziekten, zoals osteoporose en dementie.

Een evenwichtige voeding moet bestaan uit mager vlees, fruit, groenten en volle granen. Deze voedingsmiddelen bevatten vitaminen en mineralen die helpen bij het goed functioneren van het lichaam. Ze bevatten ook antioxidanten om vrije radicalen, die schade aan cellen veroorzaken, te bestrijden. Andere belangrijke voedingsstoffen zijn omega-3 vetzuren, die een immuniteitsverhogend effect hebben.

Gezonde voeding heeft ook een ontstekingsremmend effect, wat het risico op hart- en vaatziekten kan verminderen. Het is zelfs gebleken dat gezonde voeding het immuunsysteem verbetert en het risico op kanker vermindert. Van voedingsmiddelen die vitamine B-6, A en D bevatten is bekend dat ze het immuunsysteem versterken.

Een ander voordeel van gezond eten is dat het lichaam zich er beter door voelt en overgewicht voorkomt. Mensen die meer dan één maaltijd per dag eten hebben meer kans op gewichtsproblemen. Door uw consumptie van bewerkt voedsel te beperken, kunt u uw algehele gezondheid verbeteren. Ook zal het eten van meer fruit en groenten uw stemming verbeteren. Meer vezels in je dieet kan je ook helpen je eetlust onder controle te houden. Vezels zijn te vinden in veel verschillende voedingsmiddelen, waaronder groene bonen en volkorenbrood.

Een andere reden om meer groenten en fruit te eten is dat ze het risico op darmkanker kunnen verminderen. Fruit staat er ook om bekend het immuunsysteem te stimuleren en bacteriën en ziekteverwekkers te bestrijden. Volkorenbrood, bruine rijst en gepofte aardappelen bevatten veel vezels en kunnen ook helpen het cholesterolgehalte te verlagen.

Naast het verminderen van het risico op hart- en vaatziekten en kanker, kan gezond eten ook leiden tot een betere cognitieve gezondheid. Een evenwichtige voeding helpt het risico op bepaalde hersenziekten, waaronder dementie en Alzheimer, te verminderen. De National Health Service beveelt bijvoorbeeld aan dat volwassenen ten minste vijf porties fruit en groenten per dag eten. Voldoende slaap vermindert ook de kans om zwaarlijvig te worden.

Een vezelrijk dieet bevordert ook een gezondere darm, wat het risico op darm- en leverkanker kan verminderen. Om uw immuunsysteem te versterken, moet u voedsel eten dat veel vitamine A, D, B-12 en zink bevat. Probeer ook de inname van verzadigde vetten en toegevoegde suikers te beperken.

Als u meer wilt weten over de voordelen van gezond eten, kunt u terecht bij het Center for Science in the Public Interest. Volgens hen heeft ongeveer 10 procent van de Amerikanen een gezond dieet.

Translate

Scroll naar boven